Të bësh art me asortimentet e kuzhinës dhe natyrës
As njëra, por dhe as tjetri nuk janë vegjetarianë. Sikundër
as kohët e njërit dhe tjetrit nuk janë me dominancë vegjetarianësh, megjithëse
këshillimi për të mbështetur nevojat gastronimike në sektorin e fruta-perimeve është
qartazi ndikus si tek pikturat e italianit Giuseppe Arcimboldo, ashtu dhe tek
fotografitë e amerikanit Klaus Enrique Gerdes. Por nuk duhet të harrojmë, se
piktori, të cilit i referohet foografi, ka në galerinë e tij edhe punë të
tjera, ku përfshihen të gjithë përbërësit e nevojane tona gastronimike.
Pikturat e italianit Giuseppe Arcimboldo ndonëse i përkasin
shekullit të XVI-të, ata kanë mbetur të veçanta dhe të patëdyta përgjatë gjithë
evuloimit të pikturës, dhe fotografië gjithashtu. Krijmtaria e Arcimboldo,
natyrisht që ishte e veçantë, atëherë edhe sot. Tematika, realizimi, ideja dhe
tërësia e kumtit që përcjell, ishin dhe mbeten shumë të veçanta, duke e
pozicionuar autorin në një rang veçantie në pikturë. Sot, pas mëse 400 vjetësh
një fotograf, jo aq imiton se sa i ngre një “përmendore” momuare, piktorit
italian.
Fotograf Klaus Enrique Gerdes rikrijon portrete nga italiani
Giuseppe Arcimboldo, risjellin një pjesë të galerisë së tij të larmishme dhe
mbresëlënëse. Duke promovuar kështu një ambicje dhe sprovë. Një fotograf ka
bërë një vakt të vërtetë nga një përzgjedhje e pikturave klasike të shekullit
të 16-të duke rikrijuar ato duke përdorur fruta dhe perime. Bazë në Neë York
fotograf Klaus Enrique Gerdes u frymëzua nga piktori italian Giuseppe
Arcimboldo i cili krijoi jetën reale portrete duke përdorur fruta, perime, mish
dhe lule. Ai pastaj pikturuar krijimet e tij më të kanavacë krijuar një
përzgjedhje të veprave të artit unike në mes 1527 dhe 1593.
Klaus Enrique Gerdes tani bën të njëjtën gjë, përveç se
fotografisë i lejon atij për të kapur subjekt i tij menjëherë - para se ndonjë
nga përbërësit të fillojnë të duash.
Comments
Post a Comment